Een tweede leven

Een tweede leven
Was het vroeger een teken van armoede om in de kleren van een ander te lopen, tegenwoordig is het – gelukkig – super hip! In het kader van mijn zoektocht naar stapje-voor-stapje duurzamer te gaan leven ben ik ook eens gaan kijken naar het kopen van spullen. Nieuwe spullen. Moeten we écht alles nieuw kopen? Of kunnen we spullen een tweede leven geven? Gelukkig zie ik steeds meer duurzame initiatieven om me heen ontstaan.

Weggeefhoek
Niet alleen bij ons in de regio, maar door heel Nederland vind je op Facebook groepen voor het gratis verloten van spullen. Die groepen heten vaak ‘Weggeefhoek’ gevolgd door de postcode of het telefoonnummer van de omgeving. Kijk eens of er in jouw omgeving ook zo’n Facebookgroep is. Bij deze Facebookgroepen komt echt van alles voorbij: kleding, huishoudelijke apparaten, bouwmaterialen, decoratie-artikelen, boeken, speelgoed.
En ik heb al verschillende dingen kunnen ophalen, zoals de bamboestokken voor het insectenhotel (zelfgemaakt cadeautje), een stapeltje boeken, bloempotten (die ik zelf van een ander kleurtje heb voorzien), een stapel tijdschriften, puzzels, een ladekastje, tomatenplantjes en ga zo maar door. En andersom: bij het opruimen van de zolder kon ik heel wat spulletjes kwijt! Fijn dat dingen op die manier een tweede leven krijgen.
Door spullen te hergebruiken verleng je de levensduur ervan. Er hoeft namelijk minder nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval. Dus ook het hergebruiken van spullen draagt bij aan een duurzamere manier van leven. Wéér een stapje in de goede richting!

Apparaten
Het blijkt dat er nog steeds veel kapotte apparaten op de vuilnishoop terecht komen, terwijl die nog best een ronde mee hadden gekund.
Als ze tenminste de kans gehad hadden om gerepareerd te worden. We gooien in Nederland nog steeds veel te veel spullen weg, die vaak na een kleine reparatie nog jarenlang meegekund hadden. Uit onderzoek van Stichting Repair Café en Natuur & Milieu blijkt dat bijna driekwart
van de Nederlanders een kapot apparaat weggooit en vervangt door een nieuw exemplaar. Zonde, want repareren is meestal beter voor het milieu (omdat er dan geen nieuw apparaat hoeft te worden geproduceerd).
Veel apparaten gaan kapot doordat ze niet goed onderhouden worden. Ontkalk daarom regelmatig je koffieapparaat en de waterkoker, houd de binnenkant van je stofzuiger stofvrij en zorg zo voor een langere levensduur.
Gaat iets toch kapot, kijk dan eens op het gerepareerd kan worden. Zorg dat je de gebruiksaanwijzing bewaart en kijk wat je eventueel zelf kunt doen. Soms zit er alleen een knopje vast. En kom je er zelf niet uit, kijk dan eens op er een Repair Café is in je omgeving? Daar zijn mensen en gereedschappen om allerlei reparaties uit te voeren. Vaak is het ook mogelijk om kleding, speelgoed, fietsen etc. te repareren. Op www.repaircafe.org vind je per provincie een overzicht van Repair Cafés.

Kringloopwinkels
En dan de kringloopwinkels. Wat is het heerlijk om daar rond te neuzen. De ene keer vind je niks bijzonders, de andere keer vind je Het Mooiste Fotolijstje ooit. Of een leuk vintage plantengietertje. In mijn omgeving weten mensen dat ik kringloopwinkels afstruin en daarom krijg ik regelmatig verzoekjes om uit te kijken naar iets speciaals. Vaak is dat dan iets wat ze in hun jeugd hadden en graag weer zouden willen hebben. Of een onderdeel van een verzameling. Tijdens deze zoektochten kom ik ook dingen tegen die supermooi zijn, maar waarvoor geen plekje is in mijn huis. Of die ik weliswaar supermooi vind, maar mijn huisgenoten niet. Deze unieke vintage items krijgen een plekje op blomaardig.nl. Want dat ik ze een tweede leven gun, is zeker!


Het geven van een ‘tweedehands’ cadeautje is voor sommigen blijkbaar nog wel een dingetje.
De personen aan wie ik een vintage (want zo noem ik het liever) cadeau geef, zijn er blij mee.
Vaak zijn dat ook mensen die bewust met hun leefomgeving bezig zijn.
Voor mij betekent het krijgen van een vintage cadeau dat de gever er aandacht aan heeft besteed
en  het met liefde heeft uitgezocht. 
Ik ben benieuwd hoe jij over het geven en krijgen van vintage cadeaus denkt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.