Plastic in de keuken, een stapje verder...

Meters en meters huishoudfolie
Huishoudfolie, ook wel: vershoudfolie, is onmisbaar geworden in onze keuken. Het ligt binnen handbereik als je in de keuken bezig bent. Voor het afdekken van een schaaltje eten in de koelkast, voor het afdekken van de komkommer, het halve appeltje en ga zo maar door. Super handig, 50 meter op een rol. Vijftig meter. Heb je daar wel eens over nagedacht als je weer het beginnetje van een nieuwe rol staat los te peuteren? Zou je het uitrollen, dan zou je een gigantische berg plastic (afval) voor je hebben liggen. Hoeveel rollen gebruik je per jaar?

Het wordt toch gerecycled?
Ja, het klopt dat we plastic afval scheiden en dat het gerecycled kan worden.
Ik geef toe: dat gaf me altijd een goed gevoel. Totdat ik me daar in ben gaan verdiepen. Want wat gebeurt er met het plastic dat wordt gerecycled? Juist: daar worden nieuwe plastic (!) producten van gemaakt, zoals bijvoorbeeld shampooflessen. Wéér plastic. Nóg meer plastic. Bovendien zijn voor het recyclen van plastic weer vrachtwagens, ovens etc. nodig. Deze verbruiken energie, produceren afval en stoten CO2 uit.

Alternatief voor folie
Ik ben eens gaan kijken of er duurzame alternatieven zijn voor de vele meters huishoudfolie. Iets waarmee ik stapje-voor-stapje ook in de keuken wat duurzamer kan gaan worden. Want we gingen niet meteen álles omgooien, toch?
Voor het afdekken van de schaaltjes met eten heb ik bijenwasdoekjes gevonden: Bee’s wraps. Deze doekjes worden gemaakt van biologische katoen met bijenwas, boomhars en jojoba-olie. Het gebruik was even wennen: door de warmte van je handen vouw je de wrap om het product. Over het schaaltje heen dus in mijn geval. Zodra de wrap weer is afgekoeld (paar seconden) blijft het in die vorm en sluit het dus het schaaltje af. En het wérkt! Ook de geur was even wennen, bij het openen van de verpakking ruik je een lichte bijenwasgeur. Ik vond dat eigenlijk wel lekker ruiken, maar was bang dat het over zou slaan op mijn schaaltje macaroni. Niet dus. En na het afwassen was de geur van de wrap ook helemaal verdwenen. Omdat ik een setje van 3 wraps had gekocht, kon ik me gelijk uitleven op het stuk kaas en de komkommer. Door de antibacteriële werking van de bijenwas en de jojoba-olie blijven de etenswaren langer vers in de wrap. Ik ben er blij mee! Je kunt de wraps eenvoudig schoon maken met koud water (koud!), eventueel met wat afwasmiddel erbij. Gebruik geen warm water, want daar gaat de bijenwas op reageren. Even laten drogen en klaar voor een volgend gebruik. Gebruik het liever niet voor rauw vlees (maar wanneer heb ik nou rauw vlees in de koelkast?).

Alternatief voor plastic zakjes
Gaat er geen folie omheen, dan stoppen we het wel in een plastic zakje. Of bakje, als je al duurzaam bezig bent. Ik heb een hele stapel herbruikbare plastic bakjes in het keukenkastje staan. Toch betrap ik mezelf er wel eens op dat ik de overgebleven worteltjes in een plastic zakje gooi omdat dat zo handig is om mee te nemen naar kantoor de volgende dag. Een hard plastic bakje neemt nou eenmaal best veel plaats in in mijn tas.
Op mijn zoektocht naar alternatieven stuitte ik op de Stasher bag, gemaakt van siliconen. Dát is een aardig product! En niet alleen voor de worteltjes voor kantoor. Gemaakt van 100% platinum siliconen zonder schadelijke stoffen is dit zakje geschikt voor oven, magnetron, koelkast en diepvries. De zak is luchtdicht af te sluiten. Voedingsstoffen en smaak blijven langer bewaard, groenten en fruit blijven langer vers. Een restje eten gaat zó de vriezer in en zó in de magnetron om op te warmen. Als je in de keuken duurzamer aan de slag wilt, zijn Stasher bags een prima aanvulling op de bee wraps en de plastic bewaardoosjes uit het keukenkastje. Wat ik zelf heel leuk vind: die worteltjes (en tomaatjes en blokjes kaas) mee naar kantoor in de Stasher bag. Ze zien er niet alleen leuk uit, het lokt ook nog eens leuke gesprekken uit met collega’s over het plastic afval op deze wereld. En ook dát is weer een stapje in de goede richting!

Persoonlijke challenge
Ik heb besloten geen huishoudfolie meer in huis te halen. Na een ruime week met de bijenwasdoekjes te hebben gewerkt, is mijn conclusie dat ik met het gekochte setje van 3 stuks eigenlijk best uit de voeten kan. Ik dacht dat ik in véél meer doekjes zou moeten investeren, maar omdat je ze simpel kunt afwassen en hergebruiken zijn 3 stuks voor ons gezinnetje prima. En heb ik nog een extra ‘deksel’ nodig dan gebruik ik gewoon een schoteltje, dat lukt ook prima. Durf jij het aan om de huishoudfolie uit de keuken te bannen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.