3 stappen om te beginnen met duurzamer leven

Duurzamer leven, het lijkt wel of iedereen het erover heeft. We moeten allemaal duurzamer gaan leven.
Mooie woorden, maar hoe pas je dat in in je dagelijks leven?
Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders wel duurzamer willen leven, maar geen idee hebben waar te beginnen.
Eén van die Nederlanders ben ik zelf. We luisteren bij de dagelijkse praatprogramma’s naar Boyan Slat over de Plastic Soup in de oceanen.
We kijken naar documentaires over plastic afval op Netflix.
Maar wat doen we eigenlijk als we de televisie uitzetten?
Komen we dan ook in actie?
Laten we samen eens kijken wat we stapje-voor-stapje kunnen doen. We hoeven niet allemaal meteen ons hele leven om te gooien toch?

Hoeveel?
In Nederland leveren we per persoon jaarlijks ongeveer 50 kilo plastic afval in (bron: Milieucentraal).  Dat hangen we  – vol vertrouwen op een goede afloop - in plastic zakken aan lantaarnpalen. En we doen dat in de volle overtuiging dat we goed bezig zijn omdat ál dat plastic gerecycled wordt. En doordat plastic gerecycled wordt, hoeft er minder plastic geproduceerd te worden. Dan zijn we klaar toch? Nou, we weten inmiddels dat lang niet al het plastic afval gerecycled wordt. Het zou beter zijn als er niets meer te recyclen valt. Gewoon, omdat we geen plastic verpakkingen meer in huis halen. Voor recycling zijn immers nog steeds vrachtwagens, ovens etc. nodig. Deze verbruiken energie, produceren afval en stoten CO2 uit.

Hoe dan?
Hmm, géén plastic verpakkingen in huis halen. Kan dat eigenlijk wel? Zoals ik al zei: we gaan het stapje-voor-stapje aanpakken.
We kunnen beginnen met ‘minder’ plastic verpakkingen in huis halen.
Hoeveel zakken met plastic afval hang jij wekelijks aan de lantaarnpaal? Drie? Vier misschien?
Laten we gaan proberen om er volgende keer eentje minder te hebben. Wij met ons gezinnetje hebben momenteel 2 zakken per week.
Mijn persoonlijke challenge: maximaal 1 zak per week. En jij, wat is jouw persoonlijke challenge? 

Laten we met 3 kleine stapjes beginnen:
1. Groenten en fruit kopen we veel in de supermarkt, veel voorverpakt in plastic. Misschien is er in jouw dorp een groentewinkel of een wekelijkse markt waar de producten los verkocht worden?
Neem je eigen groentezakje en boodschappentas mee naar de winkel. En als je landelijk woont, zie je gelukkig steeds meer stalletjes langs de weg waar boeren en tuinders producten verkopen.
Zorg dat je altijd een boodschappentas of -netje bij je hebt als je gaat fietsen of wandelen.

2. Drink je – net als ik – veel water? Flesje water op je bureau, flesje water als je gaat wandelen, flesje water als je er met de auto op uit trekt? Ooit een plastic flesje water gekocht dat je nog steeds gebruikt? Op zich ben je goed bezig om het flesje te hergebruiken. Maar let er op dat plastic flesjes die in de zon of hitte hebben gelegen, beter niet hergebruikt kunnen worden. Door de warmte kunnen er chemicaliën uit het plastic vrijkomen. Door het flesje regelmatig met de hand af te wassen, gaat-ie best een poosje mee. Om uiteindelijk tóch bij het plastic afval te belanden. Investeer eens in een goede, duurzame waterfles. Vooral met de zomer op komst is het een uitkomst om één leuke waterbottle te kopen, waarin je water de hele dag koel blijft.

3. Als derde punt waar ik de komende tijd op ga letten met betrekking tot onze hoeveelheid plastic afval noem ik de plastic verpakkingen van allerlei producten uit de supermarkt. Vleesvervangers zitten in plastic bakjes met plastic folie er overheen. Pauzekoeken in een doos, maar dan wel weer per 2 verpakt in plastic. Koekjes in blisterverpakkingen. Een eenvoudige maaltijd: roerbakgroenten uit een plastic zak, vleesvervanger uit een plastic bakje, saus uit een foliepak, geraspte kaas uit een plastic zakje, boter uit een plastic fles.

Persoonlijke challenge
Laten we de komende tijd eens met deze 3 punten aan de slag gaan. Wat mijzelf betreft valt er nog een hoop te verbeteren. Doe je mee?

Reactie plaatsen

Reacties

Esther
3 jaar geleden

Ik doe mee. De meeste boodschappen voor deze week heb ik al gekocht en door recent geconstateerde allergieen van mijn partner heb ik me deze week gefocused op ingredienten en niet op verpakkingsmateriaal. Voor water onderweg heb ik een bidon, maar die lekt. Nog genoeg te verbeteren hier dus.