Waarom minder vlees eten goed is voor je footprint, dieren en het milieu

Ja hoor, daar gaan we weer. Vlees eten mag niet en iedereen moet vegetarisch....?
Maar wat als je vlees gewoon lekker vindt en er niets voor voelt om dat op te geven?

95% van de Nederlanders geeft aan vlees te eten. Dit percentage is in 2024 licht gestegen ten opzichte van 2022 (94%). En de gemiddelde Nederlander eet ruim 2 keer zo veel als 50 jaar geleden. Ik herinner me dat we in mijn jeugd inderdaad niet alle dagen vlees aten. Soms een gekookt eitje ter vervanging, soms gewoon niets. De dieren waarvan dat vlees afkomstig is, moeten eten om te kunnen groeien. Wereldwijd is 80% van de landbouwgrond bestemd voor de veehouderij; er groeien gewassen die nodig zijn om veevoer van te maken. Als deze landbouwgrond gebruikt zou worden voor het verbouwen van gewassen voor menselijk voedsel dan zou de voedselschaarste in de wereld in één keer opgelost zijn. Dus om die reden loont het al om minder vlees te eten. Je helpt dan mee aan het oplossen van de voedselschaarste in de wereld. 

Dierenwelzijn is ook zo'n ding. Ook om die reden is het goed om eens naar je eigen vleesconsumptie te kijken. Want vlees dat je bij de supermarkt koopt, is over het algemeen afkomstig van dieren die in gevangenschap zijn gefokt, speciaal om geslacht en opgegeten te worden. Vaak worden deze dieren in krappe hokken gehouden, zonder zachte ligplek en zonder de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Dat levert stress, verveling, frustatie en ziektes op. Om te voorkomen dat de dieren elkaar verwonden, worden er ingrepen gedaan zoals bijvoorbeeld het couperen van de staart en het weghalen van hoorns.
En wat dacht je van het transport van vee? Veel dieren worden kriskras door Europa vervoerd, vaak over veel te lange afstanden en onder slechte omstandigheden. Waarom halen we kalfjes van Ierland naar Nederland om hier vet te mesten? Waarom moeten Nederlandse leghennen op transport naar Polen om daar geslacht te worden? 

Als je graag vlees wilt blijven eten, maar het óók belangrijk vindt dat dieren een goed leven gehad hebben, overweeg dan om je vlees bij een biologische boer te kopen. De bioboer neemt de tijd, jaagt de natuur niet op, doet wat goed voelt. Samenwerken met de natuur door landschapsonderhoud en een volledig 100% gesloten kringloop. 

Wat is een gesloten kringloop? 
Het vee eet alleen restproducten uit de akkerbouw, tuinbouw en voedingsmiddelenindustrie of gras van niet voor akkerbouw geschikte graslanden. De mest dient als voedingsstof om weer producten mee te kunnen verbouwen. Deze kringloop kan alleen gesloten worden als we wereldwijd minder vlees gaan eten. Nu moeten we voer vanuit de hele wereld inkopen (vervoeren!) en ontstaat er bovendien een mestoverschot.


En ja, biologisch vlees is duurder. Logisch omdat dieren meer ruimte krijgen, ze biologisch voer krijgen en sommige dieren langzamer groeien of minder vlees opleveren. Overweeg eens om dan niet 7 dagen per week vlees te eten, maar af en toe een dagje te kiezen voor een vegetarisch alternatief. Er zijn best veel vegetarische vleesvervangers op de markt, die ik persoonlijk meestal niet lekker vind. Waarom niet? Haha, ze smaken wat mij betreft teveel naar vlees. Maar daarom zijn ze een prima alternatief voor de vleesliefhebbers! Ook peulvruchten, eieren, tofu, tempé en noten zijn prima eiwitleveranciers die als vleesvervanger kunnen dienen. 

Bovendien is aangetoond dat in supermarktvlees vaak veel onnodige toevoegingen zitten. Én water. Veel water. Vlees wordt regelmatig bewust met water geïnjecteerd om het volume te doen toenemen. Ik heb dat getest met gehakt uit de supermarkt: bij het rul bakken van een pond gehakt hield ik een vol kopje 'water' over.

Waarom pleit ik voor minder vlees eten? 
Het eten van vlees is de grootste footprint die je op aarde kunt nalaten. Vele malen groter dan autorijden of vliegen. Het goede nieuws is dat iedere maaltijd zonder vlees al een verschil maakt.
Je kunt als individu dus eenvoudig het verschil maken door minder vlees te gaan eten.